*** KaMaLiNa's * DiGiTaL * aLbUm ***

By: kamalina aka aimi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 29-Feb-2008 12:50 Email | Share | Bookmark
Cubaan mendeco cupcakes...

Aku buat 2 flavour... yg ni coklat.. wajib ada..
Yg ni vanilla.. adunan tu aku bahagi 2 je utk dua2 flavour tu..
Jeng jeng.. dah siap pun..
Ptg semalam, aku buat cupcakes... saja2 nak mkn... memadangkan cuaca hujan aje sepanjang hari, pekena kek masa hangat2 tu sedap gak... Then, ptg tu aku sms hubby.. cakap kat dia nak gi kedai baking... ada la nak beli few bhn utk mendeco... pastu hubby kata tak dpt nak pegi sebab dia kena duty kat bilik gerakan (utk pilihanraya la ni)..hmmm... camna yek... semangat nak mendeco tu ada, tapi ada la bende yg takde lak kat umah.. mcm plastik utk letak nozzle tu... pastu aku plan nak beli board utk kek tu, kira nak practice la atas board sebelum deco atas cc.. sebab aku ni pun bukannya terror lagi bab2 deco ni... nak tak nak aku guna ajela apa2 yg ada kat umah ni... kira belasah aje sebab tgh semangat...for d beginning, aku buat satu kaler aje... which is my favorite color.. PURPLE la apa lagi... mula2 ingat nak buat byk kaler, tapi cuppies aku ni sikit sgt.. satu adunan yg aku buat tu dptla dlm 40biji... hmmm... jgn ingat 40 tu byk.. sebab after masak aje, dah kena ngap.. masing2 tak sabo dgn bau kek yg semerbak harum tu.. last2 tinggal sikit je... Deco yg aku buat ni memang burukla compared to deco yg aku belajar hari tu.... serious tak cantik.. tapi utk kenang-kenganan, aku letakla jugak kat fp ni.. nanti blh gak aku tgk aku punya improvement dari mula2 buat cc ni sampaila aku terrer (tupun kalau improve nanti )...

Ni lak aku nak share antara incident2 yg berlaku masa aku tgh khusyuk kat dapur... 3 heroes aku ni takde sapa yg jaga... sebab hubby kena keja... aku lak start deco tu after maghrib...masa tgh khusyuk buat lining, kena sergah dgn Rafiq... apa lagi, terputus lining yg aku buat... grrrrrr... dahla mmg aku fail buat lining ni... dia lak sibuk tanya apa aku buat... aku pun soh dia dok kat luar... after that, Haziq lak dtg.. dia dok ngedeng2 tepi aku... sibuk cuit sana sini.. last2 aku cakap kat dia, "Kalau semua kacau ibu, nanti ibu tak nak hias kek ni.." Dia pun kuarla tgk tv dgn adik2... So, kira aman la kejap.... tak lama pastu, aku dgr si Taufiq ni terkekek2 gelak kat luar.. aku dgr tv tu takdela pasang citer kelakar ke apa ke.. sesekali dgr lak suara Rafiq gelak.. aku dah tak sedap hati.. aku pun kuar.. aku tgk Rafiq dgn seronoknya menuang susu dari botol adik dia.. habis carpet aku... hmmmmmmmm........... patutla adik suka sakan... agaknya seronok tgk abang dok tuang susu tu.... itula citernya... kisah selanjutnya tak yah taula... paham2 jela... mau tak kena marah... itula.. So, pasni kalau nak deco, kena tunggu hubby ada kat umah.. tak blh nak buatla kalau sorang2.. masing2 tgh nakal, especially yg dua org tu...


*** TAMBAHAN: ni resepinya... aku dpt dari fp mamafami ni...btw, resepi utk buttercream tu, aku tak blh share sebab kena jaga amanat dari 'sifu'ku.. sori yek kepada yg bertanya...

Quote:
Resepi utk cupcakes:-

Bahan2:-
200 gram butter
175 gram gula kastor
3 sudu tepung kastard
225 gram tpg naik sendiri
4 bj telur
1 sudu teh esen vanilla
(** utk perisa coklat, cuma tambah sedikit serbuk koko, masa aku buat ni, aku bahagikan adunan yg dah siap dibancuh kepada dua, 1 adunan tu aku letak 1 sudu besar serbuk koko)

Cara2:-
1) Pukul gula & butter sampai kembang, masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Campurkan esen vanilla.
2) Masukkan tepung naik sendiri yg dah digaul rata dgn tepung kastard ke dlm adunan di atas. Kacau hingga sebati.
3) Sudukan dlm paper cup, bakar selama 15minit (ni aku guna oven yg bulat tu je )


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net