*** KaMaLiNa's * DiGiTaL * aLbUm ***

By: kamalina aka aimi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 11-Feb-2008 14:55 Email | Share | Bookmark
Eksperiment ku & Mari Melawat Kebun... hehehe...

Mari berkebun...
Last week (sehari sebelum CNY), aku tryla buat roti... actually dah lama print resepi roti ni... cuma blm ada kesempatan nak try... so, aku pun mulakan eksperiment aku tu... masa awal2 buat tu kan, Haziq tgk la aku dok uli... dia tanya aku "ibu buat apa tu??" aku katala yg aku tgh buat roti... pastu dia cakap lagi, "tak mcm roti pun... mcm t*** je..." hmmm... mentang2la aku buat kaler coklat, sedap2 je nak kutuk tau.... tgk jela roti aku yg tak menjadi ni...hukhuk... sedih, w/pun tak jadi tapi habis licing gak..



Quote:
Walaupun roti aku tak menjadi, ni aku share resepinya.. aku tak ingat dari mana aku amik resepi ni, tapi org2 yg buat sebelum ni menjadi aje.. aku je buat yg tak jadi, adala tu cara yg aku buat salah... maklumla buat manual, bukannya ada bread maker pun.. so, ni aku paste aje resepi yg mmg ada dlm simpanan aku tu... resepi ni in English, maleh aku nak translate, tapi senang je nak paham..

CHOCOLATE BUN

Ingredients A :
500 g bread flour
30 g milk powder
20 g cocoa powder
100 g sugar
11 g instant yeast
1 whole egg

Ingredients B :
250 ml water
80 g margarine

Method :
1. Mix well ingredients A.
2. Add in water and knead till a soft dough is formed.
3. Add in margarine and knead again till soft and elastic.
4. Divide the dough into 50g balls.
5. Shape the dough to your liking.
6. Leave to prove till double the size.
7. Bake in a preheated oven at 180 degree celcius till golden brown.
8. Once out of the oven, brush some margarine on top.


Then, cuti CNY baru2 ni, kami tak pegi bercuti ke mana pun... cuma balik umah MIL.. cuti kali ni blh dikatakan smua adik-beradik hubby ada balik (except abg yg sulung sebab dia kena keje)...memang meriah sebab last jumpa ramai2 camni masa raya puasa, tu pun tak semua ada.. so, masa kat kg, aku sempatla snap2 gambar kebun sayur MIL... jom kita tgk..



Kali ni close-up sikit pokok2 sayur tu...ni yg dah ada hasilnya la.... baik punya sayur ni tau....





Quote:

1. Sabrina : tula sab... percubaan pertama.. w/pun tak jadi, nak gak tepek kat fp ni... pasal kebun tu, mmg suka tgk hasilnya bila dah menjadi ni... buat permulaan, utk mkn anak-beranak je... even jiran2 pun MIL bg gak.. nanti kalau dah byk, barula nak jual kot..
2. fliffy : hehe..awak ni kelakar la fliffy... tanam kat tepi longkang.. habis la longkang pecah... pokok tu kan makin lama makin membesar.. tapi ok la tu kira yg awak tanam tu menjadi... tak mati...
3. Syahrul-Nurul : tula, org buat, akak pun nak buat gak.. tapi tak tau cara.. ingatkan mcm buat kek tu je... hehehe... ok la tu nurul, blh lagi nak pinjam oven kat mak, kalau kat jiran, lagi malu..
4. Sham : nasib baik tak keras sampai nak baling ke dinding... mula2 teringin gak nak test, tapi bila mkn, lembut la pulak, terus tak jadi baling.. saya ni 1st time tgk pokok2 sayur... mula2 buat tu, rasa biasa je.. tapi bila dah merimbun cam ni, excited la pulak.. tu yg siap snap gambo tu..
5. zilzal : tima kasih... bila lagi nak buat roti kan... nak gak merasa buat sendiri...
6. mama iman : uihhh... ni kebun MIL akak.. kat umah akak ni manala ada area nak berkebun... bdk2 ni mmg sukala gi kat kebun MIL ni.. suka nak menyebok..
7. srsfeqah : kalau tak cuba sekarang, bila lagi kan?? hmm... berbudi pd tanah ni, mmg bagus gak.. sambil2 tu blh kuarkan peluh... yg penting mkn hasil dari titik peluh sendiri..
8. MaDiHa : hehe.. mmg tak best bila time panas... tu pasal bila gi kebun ni, awal2 pagi... tak aci kan.. tak nak kena panas... tula, roti saya tu sedih la.. takpe.. nanti saya cuba lagi... azam nak buat sampai jadi gebu... pasal kunci tu, saya suggest akak pi beli... berbaloi beli bende alah tu...
9. ida isk : kebun MIL, tapi yg pasti kitorg pun dpt gak bekalan.. sebab bukannya jauh pun umah MIL tu... tiap2 minggu pun blh balik, kutip sayur.. hehehe...
10. yong*ibu Chempaka : yelah tu yong nampak sedap.. pandai yong amik hati akak ye.. hehehe... tula dah masuk perut sedap aje.. nak pulak time lapo... habis je dimakan.. tapi tak puas hati la sebab tak gebu... sayur2 tu hanya blh dikutip bila balik umah MIL.. seminggu sekali blhla balik kutip.. kes malas beli punya pasal..
11. jay4to : syokla awok naik cameron...
12. dOd : ala dilla.. ya ker roti ni menarik??? kalau tgk live tak menarik kot.. yg kebun tu mmg confirm la kalau setiap kali balik, akan dibekalkan dgn sayur2 yg segar..
13. mamasya : licin tu sebab dah takde mende nak mkn... kena gak mkn roti ni.. hehe.. kebun sayur tu, mmgla MIL berhajat nak jual gak... tapi buat masa ni mkn sendiri dulu.. dah byk nanti baru blh bisnes...
14. zaiton yatim : salam perkenalan juga... tq sudi singgah fp saya... tula, nak balik umah MIL dekat aje.. 45min perjalanan.. every week pun blh balik.. dpt bekalan sayur segar..
15. yatie : roti yg awak mkn tu best kot.. yg ni kureng.. tu yg nak kena improvekan lagi...
16. Ana : kelakar kak ana ni la.. baling ke dinding tak bersepai... keras gak tu ya... hihi... berkebun ni seronok bila time dah ada hasil....
17. mamafarhan : betul tu mimi.. yg kita tanam sendiri ni lebih bagus.. sebab kita yg jaga... bak kata org tu, chemical free... hmm... saya dulu pun jarang gak nak try baking2 ni... tapi sekarang dah terpikat, nak pulak bila kita buat sesuatu tu menjadi... tu yg kena practice lagi buat roti... supaya jadi mcm yg org lain buat.. gebu & menarik je..
18. marlin : kalau ikutkan, saya pun nak tunggu breadmaker.. tapi tula.. bila nak beli pun tak taula... tu yg buat gak sendiri... tak jadi la pulak.. btw, kebun ni takdela besar mana.. blh la utk mkn anak-beranak & bg jiran tetangga... plan nak berjual tu ada gak, tunggu hasil lagi byk baru blh buat..
19. ummi triplet a.k.a ifahikram : u're welcome.. syok tgk awak ada kembar 3...
20. ibu Adam : hehe.. umah MIL ni kat jengka je (kawasan felda)... naper tanya gitu?? nampak cam kat cameron ke??? ahaksss.....
21. Nur : tq nur beri peransang.. tula.. saya pun rasa ada la yg silap, masa menguli ke apa ke.. buat pun nak cepat siap je kan... ilmu pun tak menuntut, tup2 terus buat.. mana nak jadi.. pasal kebun tu, alhamdulillah naik elok.... senang hati tgk.. MIL lagi la seronok sebab dia yg usahakan...
22. nurul : hehe.. tak give up, malahan bertambah semangat nak buat roti.. chewah... saje nak sedapkan hati.. border tu, nanti check fp nurul ya...
23. mama iqa : tula mama iqa.. tryla buat.. bila kita buat sendiri baru kita tau camna rupanya... beli tu lain... hehehe.. kebun tu MIL yg punya.. akak tumpang snap gambo aje..
24. mama kimi : biasala tu.. dulu2 pun saya M jugak... sejak dok umah ni je tgn rajin nak mencuba... kalau keje tu, ntah2 dapur pun jarang berasap...
25. Daalia : betul tu kak... w/pun tak menjadi, tapi kita dah try.. next time blh improvekan lagi... kalau akak nak tau, before kebun ni, masa arwah FIL masih ada, diorg ada tanam padi... so, selalu la mkn beras sendiri.. free gitu... sekarang je dah tak buat.. takde sapa yg larat & pandai.. tu yg beralih arah ke kebun lak..
26. mama @nis : hmm.. at least gee pun penah buat.. yg sausage roll lagi tu.. akak ni yg plain je... hubby akak pun kalau ikutkan dia kata tak yah nak buat2 roti ni, tapi akak yg beriya2 nak buat.. nak gak belajar, kalau tak sampai bila tak tau buat kan..
27. << jeff >> : betul tu bro.... usaha tangga kejayaan...
28. Daalia : hmmm.. tunggu saya bercuti2 ke area sana, blh la kot...
29. m:e:o:r:j:a:y : memang pun ada nak tanam lagi tu.... tunggu masa je.. hmm.. betul gak tumkn roti dgn kopi panas.. mesti syiok!!!
30. Lee Lin : tapi yg saya ni nasib baik diorg makan... kalau tak, lagi la tension..
31. my other half : tq..
32. ibu tisyia : tq...
33. MaDiHa : ok.. saya dtg..
34. Emy : betul tu...
35. juemeg : pas ni aku tunggu beli breadmaker la... hehehe.. letih menguli ni..
36. ummirafeeq : hehe.. betul sesangat tu!!!
37. ibu amirfarah : mcm kenal je ni... cutela nama yg akak guna ni... roti saya tu tak cukup uli kot.. nak cepat je..
38. MamaFami : jgn cakap cam tu mama.. bukan salah mama la.. ni salah tgn saya yg tak reti nak buat, tapi sibuk nak try... hehehe... anyway, thanks for the tip.. InsyaAllah akan saya try lagi... tak pun tunggu breadmaker la..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net