*** KaMaLiNa's * DiGiTaL * aLbUm ***

By: kamalina aka aimi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 20-Jan-2008 00:20 Email | Share | Bookmark
Jom Jamu Mata - Part II

Muffin... mcm2 jenis ada... pilihla yg mana satu.. hehehe...
Ni saje je nak jamu mata lagi.. mood nak amik gambo makanan tgh melanda.. pantang tgk makanan, mesti nak snap... tu yg jadi camni... ni cerita masa aku buat puding karamel hari khamis baru2 ni... karamel ni memang peberet aku, selalu gak buat (dulu2, masa tak reti buat, selalu la beli kat pasar ramadhan bila tiba bln puasa... la ni buat sendiri je... ) ... tapi tula masa aku buat ni, aku gatal2 alter resepi... sebab resepi yg aku ada ni guna 6 bj telur.. aku plan nak kurang kan ler... yg aku terlupa lak, utk kurangkan amount bhn2 lain, mcm gula, susu cair & air... tak terfikir langsung utk kurangkan bhn2 yg lain tu...

Bila dah sejuk, aku bg la Haziq mkn dulu... bila dia mkn je, dia komen "puding ni manis sikit la ibu"... aku cakap balik kat dia "memang puding tu rasanya manis ".. then, bila turn aku mkn lak, alamakkkk... manis sgtla.. hmmm.. patutla haziq komen.. aku pun dah buntu... apa nak buat??? takkan nak buang.. kalau nak mkn cam tu, mmg tak blh telan, rasa perit tekak ni.. dahla aku buat gula hangus tu pun lebih (aku suka gula hangus byk), tu yg jadi extra manis... last2 terfikir, ada blueberry dlm peti.. aku pun cubala letak kat atas puding tu, dan test rasanya... YES!!! memang sedap... hilang segala kemanisan tadi dgn adanya blueberry yg masam2 ni.. so, selamatla puding karamel aku dari dicampak ke tong sampah... begitula citernya...



Mee kari ni lak aku buat hari jumaat... cuaca hari jumaat tu hujan je dari pagi... masa nak masak lunch, aku tiba2 je terasa nak mkn mee kari.. tambah lak dgn cuaca yg sejuk, best gak pekena mkn mee kari yg panas2... tgk bahan2 dlm peti, yg ada cuma ayam, fish ball & fish cake.. alamak.. tak cukup bahanla.. tapi aku taram ajela.. janji hajat tercapai.. sebab aku tau kalau aku buat mee, bdk2 ni gerenti makan.. diorg ni prefer mkn mee dari nasi... so, terhasil la mee kari yg tak cukup bahan tu.. hehehe... lada besar pun takde (dah habis, nak beli malas lak nak ke kedai dgn 2 hero aku ni, ada yg tak blh membeli nanti), tu yg nampak suram aje mee ni.. takpela, janji sedap kan!!!



hmm... masih pasal food.. sekali harung aje aku letak kat entry ni... ni kisah hari sabtu... dari pagi aku berangan nak buat muffin... so, tghari tu ajakla hubby pi beli bhn2... ptg tu, aku mulakan operasi di dapur.. resepi ni sebenarnya resepi cupcakes (aku amik kat fp mamafami)... aku tgk bahan2nya senang aje, so aku decide nak tambah chocolate rice utk jadikannya muffin.. hehehe.. sori mama, memandai2 je... jeng jeng jeng, inila rupa muffin aku tu (kalau ikutkan permukaan muffin patutnya merekah2, tapi yg ni smooth aje, kureng cun la.. ni adala cara aku buat tak berapa betul agaknya, tu yg jadi gini.. takpela, janji sedap)...



Quote:
Resepi asal korang blh tgk kat sini (sapa lagi kalau bukan mamafami)... bezanya cuma aku tambah chocolate rice dan cara aku buat lain sikit... itu aje...

Bahan2:-
100 gram butter
100 gram marjerin
180 gram gula kastor
3 sudu tepung kastard
225 gram tpg naik sendiri
4 bj telur
Chocolate rice secukupnya

Cara2:-
- campurkan telur, gula kastor, mentega & marjerin dan pukul sampai rata.
- gaulkan tepung kastard dgn tepung naik sendiri, lepas tu masukkan sikit demi sedikit ke dalam adunan yg telah dipukul tadi.
- pukul hingga gebu.
- masukkan sikit chocolate rice di dlmnya (aku letak sikit aje)
- sudukan dlm mangkuk kertas 3/4 penuh dan taburkan chocolate rice diatasnya.
- bakar selama 15 min.


Pastu sambil tunggu muffin aku tu dibakar, aku pun bancuh lagi satu resepi.. yg ni lak aku amik kat fp kak rinn.. aku sebenarnya memang cari resepi blueberry muffin yg tak guna tepung susu... sebab sebelum ni aku penah buat guna yg resepi tepung susu tu, muak sikit laaa.. tekak ni tak blh nak mkn... aku ni tak berapa suka susu, tu yg jadi cam tu...



Quote:
So, ni tgh ada mood nak share resepi... Seperti biasa, resepi asal tgk kat sini (tq kak rinn sebab share resepi & sori ye akak, saya alter sikit resepi ni).. well, yg ni resepi version aku laks... (aku buat muffin blueberry ni 4 biji je, sebab aku sorang yg mkn, selebihnya aku letak chocolate chips...)

Bahan2:-
150 gram butter
125 gram gula kastor
2 bj telur
125ml susu cair
225 gram tepung naik sendiri
1 sudu teh esen vanilla
Blueberry filling secukupnya

Cara2:-
- pukul butter dgn gula kastor hingga gebu.
- masukkan telur satu persatu.
- masukkan esen vanilla & susu segar, pukul hingga sebati.
- kaupbalikkan tpg naik sendiri sikit demi sedikit.
- sudukan adunan ke dlm mangkuk kertas separuh penuh, isi blueberry filling dan tutup semula adunan hingga 3/4 penuh.
- letak sedikit blueberry filling diatasnya sebelum dibakar.
- bakar selama 20 minit.


Utk chocolate chips lak, aku guna resepi yg sama dgn blueberry muffin, cuma aku gantikan dgn chocolate chips... chocolate chips tu aku gaul sekali dgn adunan & letak sikit diatasnya masa nak bakar tu...



Sebagai penutup jom layan aksi Haziq dgn muffin2nya.. bukan main syok lagi dia dpt mkn muffin ni.. hehehe.. (pas ni lambat lagi la aku letak entry makanan kot sebab dah byk sgt ni...)




Notes *** Kali ni takde kalender.. sebab aku dah takde idea nak buat camna...

Quote:

1. cinderella : salam perkenalan juga... ya, akak edit guna PS.. simple punya editing je ni..
2. Ana : haha.. bukan senang nak tgk saya letak entry makanan yek.. sekali harung aje ni... kalau ikutkan, mmg la hari2 masak.. masak yg biasa2 je...
3. mamasya : itula mama... mcm terkena virus la pulak yek.. smua pun buat muffin... saya ni bukan selalu buat, bila dah rajin tu, terus je bancuh lebih.. hehehe.. berbaloi buat ni, sebab bdk2 suka mkn..
4. mamaharizdanish~anna : fyi anna, saya ni fulltime housewife.. tu yg byk masa nak buat bende2 ni... kalau keje, mungkin saya pun takde masa gak..
5. yong : model ultraman??? hahaha... mmg pun, Haziq ni suka sgt tgk Ultraman Tiga tu... yong, tryla buat.. tak susah mana pun muffin ni... mesti chem suka...
6. lyndz : betul tu lyn.. harga sepotong karamel ni dah mahal skarang.. better buat sendiri, simpan dlm peti.. blh ulang2 nak mkn.. jimat pun jimat..
7. yatie : ala yatie.. blm cuba blm tua.. tryla buat muffin... ni tak mcm kek.. kalau kek tu, ada harapan nak bantat & keras.. hehehe... pasal kopitiam tu, tak sure lak exact location... tapi kalau ke brinchang tu, mudah la nampak, kat area belah kanan kedai2 tu (kalau tak silap).. member saya pegi, senang je jumpa..
8. Nur : ala nur.. bukan selalu kan entry cam ni kluar.. tu yg nampak byk je... sekali sekala jamu mata nur, apa salahnya...
9. jay4to : wehh.. bior betul awok ni... tgk je dah kenyang.. hehehe...
10. lieya_latif : tula lieya.. akak buat nipun sebab anak2 dah request.. byk kali diorg dok mintak, akak asyik tangguh je... ni sekali buat, terus byk.. biar sampai diorg muak.. hehehe...
11. ummiNurin::mieza : Haziq ni dah pelbagai title dia dpt.. ultraman.. muffinman.. hehehe...wah, nanti mieza kena letak resepi sekali yek.. sebab akak suka cuba resepi yg baru... kotla lagi senang, lagila rajin akak cuba.. karamel ni mmg best kan??
12. ibu Adam : ni nak kshare rahsia dgn u... kalau u nak tau, i punya oven tu kan cenonet aje.. oven bulat brand "butterfly" tu.. hehehe.. w/pun kecik tapi byk berjasa woooo.... so far, ok je biskut raya & kek yg i buat guna tu...
13. mamafarhan : mimi, saya pun bukannya terror ngat bab2 baking ni.. tapi suka mkn, tu yg rajin buat.. masa mula2 buat dulu mmg tak jadi.. frust gak, pastu tanya org yg expert, tryla buat lagi..then ok... lama2 rasa syok lak.. blm cuba blm tau mimi, mana la tau kot2 muffin yg mimi buat menjadi kerr...
14. Syahrul-Nurul : puding pisang?? tak penah lak try... kalau puding roti & puding jagung tu selalu gak mkn... cubala buat entry khas puding pisang.. letak resepi sekali... blhla akak try buat..
15. zana ~ mamabatrice : yala.. tak letak resepi karamel.. malas la pulak nak type... tapi nak buat ni senang gilerrrr.... zana cuba cari je kat geng2 fp yg suka masak, confirm ada resepi ni....
16. syakir zainol : silakan jamu mata.. hehehe..
17. Lee Lin : biasala budak posing ni...
18. tariqzaidanirah : tryla buat.. senang aje... kejap sgt membuatnya & sedap lak tu..
19. ida isk : yum yum. betul tu..
20. masriyah : hehe.. kasi kelainan sikit.. model bersama muffinnya...
21. aisyah : nanti kita dtg tgk ye..
22. ummidanish : rajin sebab saya pun suka mkn... anak2 pun suka gak..
23. << jeff >> : huhu... mmg nak soh bro pi makan pun..
24. Hajar : model iklan tak bertauliah.. hehehe.. minggu ni blh dikatakan minggu muffin..
25. ummiNurin::mieza : wah.. sudah tepek nampak... nanti akak dtg.. btw, tq 4 d email..
26. mama haikal : jemputla... amik yg mana suka.. hehehe... re: saya guna photoshop je..
27. codain : aikk.. tgk makanan pun blh lupa..
28. aliz_mie : saje je nak bakar awak.. hehehe... sila sila jamu mata..
29. MaDiHa : ala.. akak tu lagi la.. dlm keje2 tu, time nak masak ada je.. kalau saya jadi akak, maunya tak berasap dapur... hehehe..
30. ummirafeeq : ummi, saya ni tak keje.. tu yg kena rajin kat dapur (padahal tak rajin mana pun)... nak bg 3 anak burung & bapak burung mkn... kalau tak, kebuluran la semua.. hehehe... btw, perangai rafeeq samala dgn haziq.. kalau bab mkn nasi, cukup payah... siap kena paksa tu.. tapi kalau fastfood, suka sgt la dia.. ps: ummi, jgn sedih2 diatas kejadian yg menimpa.. ada hikmah disebalik semua tu...
31. Sham : dulu2 saya pun kalau nak mkn je, soh mak buat.. tapi sampai bilakan.. lani dah blh buat sendiri.. takdela susah mana pun...
32. Emy : resepi muffin, tu ada kat atas... cuma yg karamel & mee kari je saya tak letak..
33. rinnchan : hehehe.. mana blh challenge muffin mamafami... saya punya ni cikai aje.. tak merekah2 pun... kureng menjadi, tapi takpela.. janji dh kenyang masuk perut..
34. sofu : lebih kurang je la kita ni.. karamel ni hubby tak berapa suka ngat... saya dgn anak2 je yg mkn... ps: sofu dah gi kelas lynn tu?? ala jelesnya.. saya pun nak gi gak..
35. yatt : biasala.. kdg2 hosting yg saya guna ni pun ada gak masanya buat hal.. tak dpt nak tgk gambar..
36. mama @nis : hihi.. biasala gee... bab makanan pun ada musim gak... jemput jamu mata yek..
37. ed : jom makan...
38. fliffy : salam farha... tula lama tak nampak awak... bz dgn keje yek.. takpe, berkhidmat utk negara... perkembangan haziq di sekolah, baru je update kat atas... sukala style awak tulis "fliffy" tu.. kreatip!!!!!
39. Abah along : hehehe.. untung ke?? biasa2 la abah... nama pun kewajipan, kena la masak utk family.. buatla yg terdaya..
40. Daalia : itula kak.. muffin kureng jadi kali ni... sebelum ni cantik je merekah cam gunung berapi.. hehehe... akak tu kena byk2 rehat.. tak yah nak bz2 kat dapur... baring je, jgn lupa ikut pesanan doktor & rajin2 mkn ubat ye..
41. mamaniza : ha, kalau cam tu bh la niza try laks.. buat muffin ni senang aje... dan sedap lak tu... kalau niza kira ok lagi, hubby kena jaga kanda sorang.. yg akak ni, 3 heroes sekaligus.. tapi nasib baikla yg sulung tu dah pandai.. kira nak kena jaga lebih yg dua org tu la..
42. MamaFami : aisyeee... malula mama dah tegur tu... tapi mana blh challenge mama punya..
43. marlin : 2008 ni azam saya nak naikkan berat bdn.. tu yg kena rajin2 masak.. hehehe...
44. rose : wei ros.. resepi muffin tu adala kat atas tu.. tak tgk ke?? karamel tu kau dah ada kan?? sama je yg aku punya... yg mee tu malas la nak letak, semua org pun pandai buat..
45. ija: akak guna yg dlm bekas tu.. diorg panggil blueberry filling...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net