*** KaMaLiNa's * DiGiTaL * aLbUm ***

By: kamalina aka aimi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 12-Mar-2008 10:55 Email | Share | | Bookmark
Apa cerita yg menarik???

Sedapnya hirup kuah mee sup tu...
Kalau nangis je mesti nak garu kepala yg tak gatal tu...
Jom mkn kek.. yummy yummy...
hmmm, lama jugak aku tak update fp ni... mmg nak update sgt2, tapi kesihatan tak mengizinkan... aku diserang diarrhea, muntah2 + demam on monday... complete set... aduihhh.. letihnya badan... tapi jgn ingat yg bukan2 ya... ni gara2 keracunan makanan aje.... hari ni kira kembali segar 100% & blhla aku update fp ni...

Sebelum tu nak cite sket la...kalau ikutkan, semalam aku dah plan nak invite mimi (salah seorang rakan fp aku) utk singgah ke rumah aku ni.. sebab mimi ni on the way dari kuantan ke KL... tapi gara2 kesihatan aku yg tak mengizinkan, terpaksa cancel segala plan... sedih gak, sebab aku ni dah berangan mcm2, excited sgt nak jumpa mimi... so, msg ni khas utk mimi "sori sgt2 mimi, kita tak dpt jumpa... next time kalau awak balik ktn lagi, bgtau saya... blh kita jumpa lak nanti"

Aku update fp ni, bukan ada citer menarik pun... tapi tak nak bersawang punya pasal, update la gak... mlm tadi, aku teringin nak mkn mee sup, soh hubby beli... sebab sebelum ni nak mkn apa pun tak selera, tapi bila mkn yg kedai, ok aje... aku lupa lak pesan kat hubby order mee yg kurang pedas, apa lagi... org tu masak cam biasa ler... pedas!!! aku nak mkn pun tak berapa nak lalu.. lain pulak halnya dgn Rafiq.. dia ni tahan pedas... siap hirup lagi kuah mee sup tu.. kalau Haziq lak, siap minum bergelas2 lagi air.. pedas katanya... jom tgk aksi Rafiq yg sempat aku snap mlm tadi..



Lain halnya pulak dgn Taufiq.. after dah layan Rafiq mkn kat dapur, aku dok kat luar lak.. tgk bdk2 ni main sambil tgk tv... tgh2 main tu, mengamuk la pulak.. so, apa lagi, aku snap gambo dia nangis.. saje nak letak kat fp sebab seingat aku jarang sgt aku letak gambo dia menangis ni... biasa letak gambo yg happy2 je... kali ni dpt pun... layan.....


Oh ya.. ni aku nak share resepi yg aku cuba masa weekend hari tu.. mlm org sibuk tunggu result PRU-12, aku membaking kat umah mak aku... resepi ni aku amik dari fp kak rinn Ptg tu sebelum buat, sibuk bersms dgn kak rinn, tanya itu ini... kenala tanya org yg penah buat kan... So hasilnya, memang best sgt2 kek ni.. tak rugi mencubanya... cuma tula, belang yg aku buat ni tak lawa, dan aku tau mana silapnya... tak yah bgtau kat sini la kan... hehehe.. pas ni InsyaAllah aku akan cuba improvekan lagi tang belangnya tu...




Quote:
KEK MARBLE MOCHA ** kek marble coffee **
Bahan-bahan :

Bahan A
250 gm butter
210 gm gula kastor
5 biji telur ayam
50 ml susu segar

Bahan B (Ayak bersama)
240 gm tepung gandum ** aku guna self-raising flour **
1 sudu teh baking powder

1 camca teh mocha paste
1 camca teh nescafe
** aku cuma guna coffee paste, mocha paste takde. Bila dah letak coffee paste, aku tak letak nescafe sebab aku letak dlm 2 camca ++ coffee paste **

Cara-cara :
1. Pukul butter dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan diikuti dengan esen vanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Satu bahagian ditambah dengan coffee paste. Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Alas loyang dengan grease proof paper dan sapu sedikit marjerin di sekeliling dinding dalam loyang.
8. Sudukan adunan selapis demi selapis hingga habis.
9. Bakar adunan selama 45 - 50 minit dengan suhu 175 darj cel.


Monday, 3-Mar-2008 16:35 Email | Share | | Bookmark
Cubaan kedua pula...

Set no. 1 - hijau gitu...sejuk mata memandang..
Set no. 2 - pink karer... nak buat merah, tapi jd pink lak..
Set no. 3 - biru... tenang setenang-tenangnya..chewah..
hmmm.... weekend baru2 ni (semalam ler ni), projek mendeco aku berjalan lagi... ni kes tak puas hati dgn hasil deco aku yg sebelum ni la (entry yg lepas - bg sesapa yg blm tgk hasil deco aku tu, tgkla kat bawah ni.. hancus ) Kalau ikutkan hati, mmg aku nak tunggu hubby ada kat umah, baru aku nak buat... tapi nak buat camna.. weekend baru2 ni hubby balik kg dgn MIL & abg ipar utk uruskan hal tanah pusaka arwah FIL (btw, kg diorg kat Besut, T'ganu).. tu yg kena tinggal... memandangkan aku tgh bersemangat nak improvekan skill mendeco ni, aku gagahkan juga... cubaan pertama hari tu aku cuma dpt 65% aje (markah diberi oleh sifu ku), harap2 kali ni markah bertambah baik laaa... ok tak sifu deco yg ni??? Kali ni aku buat satu flavour je... kegemaran ramai.. coklat la apa lagi.. aku buat 1 1/2 adunan..dpt byk gak.. dlm 60bj cam tu... bukan apa, byk tu standby, kot2 deco tak jadi ke, tak yah nak redo...

Kali ni aku letak coklat ganache & buttercream... kombinasi yg yummy bila mkn tu... sedap!!! cuppies & coklat ganache tu aku buat hari sabtu lagi..so semalam, aku mulakan kerja seawal jam 7 pagi & siap smua pada jam 6 ptg.. sepanjang hari di dapur tu.... aku start awal tu bukan apa, bila bdk2 tido, senang sikit nak buat keje.. tapi tula... since hubby takde, bila masing2 dah bgn, tergendalala gak projek aku... nak mandikan diorg la... nak mkn, nak minum.. tu blm masuk time diorg bergaduh... tu pasal la jadi sampai ke ptg.. byk break... lagi satu, laptop pun atas meja.. bila takde idea, mulala dok browse internet.. sempat lagi tu..

Okla, tak mau citer panjang lagi.. jom jamu mata tgk cuppies aku yg agak colorful kali ni... Jemput makan, pilihla yg mana satu.. (gambar2 bwh ni aku snap tak pakai flash.. sebab kalau guna flash tu, silau semacam...tapi gambar yg kat atas tu aku guna flash... .)






Friday, 29-Feb-2008 12:50 Email | Share | | Bookmark
Cubaan mendeco cupcakes...

Aku buat 2 flavour... yg ni coklat.. wajib ada..
Yg ni vanilla.. adunan tu aku bahagi 2 je utk dua2 flavour tu..
Jeng jeng.. dah siap pun..
Ptg semalam, aku buat cupcakes... saja2 nak mkn... memadangkan cuaca hujan aje sepanjang hari, pekena kek masa hangat2 tu sedap gak... Then, ptg tu aku sms hubby.. cakap kat dia nak gi kedai baking... ada la nak beli few bhn utk mendeco... pastu hubby kata tak dpt nak pegi sebab dia kena duty kat bilik gerakan (utk pilihanraya la ni)..hmmm... camna yek... semangat nak mendeco tu ada, tapi ada la bende yg takde lak kat umah.. mcm plastik utk letak nozzle tu... pastu aku plan nak beli board utk kek tu, kira nak practice la atas board sebelum deco atas cc.. sebab aku ni pun bukannya terror lagi bab2 deco ni... nak tak nak aku guna ajela apa2 yg ada kat umah ni... kira belasah aje sebab tgh semangat...for d beginning, aku buat satu kaler aje... which is my favorite color.. PURPLE la apa lagi... mula2 ingat nak buat byk kaler, tapi cuppies aku ni sikit sgt.. satu adunan yg aku buat tu dptla dlm 40biji... hmmm... jgn ingat 40 tu byk.. sebab after masak aje, dah kena ngap.. masing2 tak sabo dgn bau kek yg semerbak harum tu.. last2 tinggal sikit je... Deco yg aku buat ni memang burukla compared to deco yg aku belajar hari tu.... serious tak cantik.. tapi utk kenang-kenganan, aku letakla jugak kat fp ni.. nanti blh gak aku tgk aku punya improvement dari mula2 buat cc ni sampaila aku terrer (tupun kalau improve nanti )...

Ni lak aku nak share antara incident2 yg berlaku masa aku tgh khusyuk kat dapur... 3 heroes aku ni takde sapa yg jaga... sebab hubby kena keja... aku lak start deco tu after maghrib...masa tgh khusyuk buat lining, kena sergah dgn Rafiq... apa lagi, terputus lining yg aku buat... grrrrrr... dahla mmg aku fail buat lining ni... dia lak sibuk tanya apa aku buat... aku pun soh dia dok kat luar... after that, Haziq lak dtg.. dia dok ngedeng2 tepi aku... sibuk cuit sana sini.. last2 aku cakap kat dia, "Kalau semua kacau ibu, nanti ibu tak nak hias kek ni.." Dia pun kuarla tgk tv dgn adik2... So, kira aman la kejap.... tak lama pastu, aku dgr si Taufiq ni terkekek2 gelak kat luar.. aku dgr tv tu takdela pasang citer kelakar ke apa ke.. sesekali dgr lak suara Rafiq gelak.. aku dah tak sedap hati.. aku pun kuar.. aku tgk Rafiq dgn seronoknya menuang susu dari botol adik dia.. habis carpet aku... hmmmmmmmm........... patutla adik suka sakan... agaknya seronok tgk abang dok tuang susu tu.... itula citernya... kisah selanjutnya tak yah taula... paham2 jela... mau tak kena marah... itula.. So, pasni kalau nak deco, kena tunggu hubby ada kat umah.. tak blh nak buatla kalau sorang2.. masing2 tgh nakal, especially yg dua org tu...


*** TAMBAHAN: ni resepinya... aku dpt dari fp mamafami ni...btw, resepi utk buttercream tu, aku tak blh share sebab kena jaga amanat dari 'sifu'ku.. sori yek kepada yg bertanya...

Quote:
Resepi utk cupcakes:-

Bahan2:-
200 gram butter
175 gram gula kastor
3 sudu tepung kastard
225 gram tpg naik sendiri
4 bj telur
1 sudu teh esen vanilla
(** utk perisa coklat, cuma tambah sedikit serbuk koko, masa aku buat ni, aku bahagikan adunan yg dah siap dibancuh kepada dua, 1 adunan tu aku letak 1 sudu besar serbuk koko)

Cara2:-
1) Pukul gula & butter sampai kembang, masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Campurkan esen vanilla.
2) Masukkan tepung naik sendiri yg dah digaul rata dgn tepung kastard ke dlm adunan di atas. Kacau hingga sebati.
3) Sudukan dlm paper cup, bakar selama 15minit (ni aku guna oven yg bulat tu je )


Tuesday, 26-Feb-2008 12:25 Email | Share | | Bookmark
Homemade Pancakes & Roti Goreng... ahaksss...

Cuba kira ada berapa pancakes?? Dpt 9kpg semuanya...
Haziq sempat posing sebelum mkn pancake..
Yg ni lak roti goreng ku.... sedap dimkn masa suam2 kuku...
hmmm.. kita tinggalkan dulu citer scrapping & deco cuppies ni.... masuk dapur pulak... hehehe... bukannya tak masuk dapur langsung (hari2 masuk tau, seawal 6am lagi sebab Haziq memang everyday bawa bekal ke sekolah).. So, utk memeriahkan lagi fp ni, aku nak share resepi pancakes yg aku dpt dari mana ntah, lupa la pulak (tapi yg pasti dari website masak-memasak omputeh ni).. aku cari pun aku google aje word "pancakes recipe".. cari yg paling senang.. hehehe... resepi ni memang sempoi la, daripada aku dok beli kat kedai tepung pancakes yg readymade tu, baik aku buat sendiri... puas hati.. rasa pun sedap.. last aku buat ptg semalam, sebab anak2 nak mkn... dah 4 kali aku buat tau.. Haziq pun kalau mkn 3kpg sekali hadap... Dia mkn cam tu aje.. cam aku lak, aku suka mkn dgn blueberry filling tu.. memang sedap!!! Jom kita tgk..Btw, satu adunan ni blh dpt dlm 9kpg pancakes.. ni bergantung pada size pancakes kita gak la.. kalau buat besar, sikitla dpt..



Quote:
Lupa lak nak citer.. masa 1st time aku buat, tak berapa nak jadi.. sebabnya aku pi letak minyak kat nonstick pan aku masa sebelum goreng tu... alahai.. patut la rupa pancakes aku tu mcm lempeng.. bila tanya Nieta (kwn aku yg kat US tu, dia pesan jgn letak minyak masa nak goreng)..punyala kan... namapun nonstick pan, buat apa la aku pi letak minyak lagi...




Yg ni lak, aku nak selitkan gambo roti goreng yg aku buat dulu.. lama dah ni, dlm bln lepas kot...masa tu tgk kat fp kak rinn, tu yg terliur.. tryla buat...aku buat utk mkn petang..roti goreng aku ni terlebih goreng kot, warna pun terang semacam.. kalau tgk yg kak rinn buat, cantik aje.. hehehe...takpela, janji sedap...



Friday, 22-Feb-2008 15:40 Email | Share | | Bookmark
Bulan Cinta??? Time for Scrapping...

Ni utk hubby & Haziq...
Yg ni lak utk Rafiq & Taufiq...
huh..... lama betul aku tak scrap... ntahla... rasa malas bangat nak 'menscrap' ni... tapi ntah kenapa tiba2 lak jadi rajin + idea tu dtg mencurah2... lagipun bulan ni omputeh kata, bulan cinta... so, bykla freebies2 yg cute mute utk di download.. aku pun tak lepaskan peluang laaa... hehehe...

Lagi satu, aku ni bukan apa, scrap ni mcm limited sikit.. kalau nak letak cerita dlm bentuk scrapping, mcm tak berapa nak kena (bg aku la).. sebab utama - limited space... so, tu pasal bila ada event tertentu, aku just edit gambo cam tu aje... bab2 scrap ni bila takde citer menarik, tapi terasa nak abadikan gambar, aku scrap la... begitula citernya... walau apa pun, scrapping ni tetap menjadi hobi yg paling best buat diri aku... bak kata fliffy [i like]... hehehe... tiru ayat fliffy jap...

So, inilah 4 jejaka yg bertakhta dihatiku sekarang... aku scrapkan utk sorang satu.. fair & square.. tak yah rebut2 ya..


Quote:
Memandangkan aku dah buat scrap ni, bdk2k ni aku soh posing khas utk aku... ni kira d latest pic la.. kecuali hubby (amik gambo lama, tu masa kat LGK tu)..susah sgt nak amik gambo dia sorang.. jual mahal..


Quote:
PERHATIAN : SEMUA SCRAP NI KALER PINK SEBAB NAK SESUAIKAN DGN TEMA "BULAN CINTA"... THAT'S WHYLA PINKISH YE...KALAU NAK TUNGGU AKU LETAK GAMBAR BABY GIRL, TAK TAULA BILA TU...

Quote:
Memandangkan smua pun pink, ni aku nak gantung satu award lagi.. yg aku terima dari Kak Leen
TQ kak leen sebab sudi share award ni dgn saya... terharu gak sebab aku ni kira baru je kenal kak leen di alam cyber ni... tup tup kak leen bg lak award.. semoga persahabatan di alam cyber ni akan berkekalan hendaknya.. amin...



[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net