*** KaMaLiNa's * DiGiTaL * aLbUm ***

By: kamalina aka aimi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 9-Oct-2007 11:15 Email | Share | | Bookmark
Pelbagai Biskut & Kerepek...

Pagi tadi, aku sempat buat Biskut Chocolate Chips..ni Haziq la yg nak sgt2 biskut ni... thn lepas aku buat, bukan main suka lagi dia..dia panggil biskut ni "Biskut I Love U" sebab aku tekap guna acuan love.. tapi tula.. thn lepas aku buat guna resepi yg aku memandai reka sendiri... tadi aku tryla nak cilok dari satu resepi ni... lebih kurang aje dgn yg aku buat dulu, cuma ada few items yg aku kena tambah... aku pun dgn semangatnya buat laaa... bila dah masuk smua, tup2 adunan aku tu lembut sgt.. camna aku nak canai kalau terlalu lembut??? alahaiiii... terpaksa memandai2 tambah apa2 yg patut utk buatkan dia jadi sebiji doh... last2 jadi.. boleyla aku canai & tekap dgn acuan love ni... aku sebenarnya tak berapa confident.. pastu bila tgk biskut ni dlm oven, aku lagi la patah semangat.. aaiikkk... naper lak biskut ni kembang semacam??? padahal aku buat dulu cun aje... takde pun nak naik2... so, kira kurang menarik la jadinya bentuk love tu... bengang tul.. tapi dah buat, continue ajela.. tak sabar aku nak merasa biskut ni mlm nanti... bau sedap, rasa tak tau... tapi si rafiq dah mkn punyala byk... harap2 ok lerrr... lagi satu aku tak berapa berkenan dgn kalernnya.. terlebih isi serbuk koko.. mcm thn lepas cantik je, warna lembut, so nampakla bintik2 choc chips kat dlm biskut tu.. ni dah jadi mcm hangus lak..

Memandangkan biskut ni tak menepati apa yg aku harapkan, so tgk jela gambar.. aku tak letak la resepi, kang naya kat org lain lak...




Apa2 pun SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI kepada rakan2 semua (tak kirala samada yg kenal melalui fp ke, yg dah lama kenal ke, yg baru nak kenal ke)... ampun maaf dipinta andai terkasar bahasa... tersilap kata selama ini...

Quote:
Thanks to all for the raya wish


Saturday, 6-Oct-2007 14:00 Email | Share | | Bookmark
Biskut Raya #3... * Biskut Bunga Cina *

Biskut bunga cina laksss...
Ni pulak biskut raya yg aku buat semalam.. rupa dia mcm semperit (semperit ke samperit??).. tapi rasa dia lain sikit.. so far, buat biskut ni yg paling kejap.. aku start buat kul 5.30am (after sahur), kul 6.30am dah siap buat bunganya... pastu kul 7am, aku start bakar.. 7.45am siap dah!!! jap lagi nak balik kg, balik kejap ke, hubby dah rindu masakan maknya... bila dah balik kg, sah2 tak buat biskut raya... isnin pagi nanti continue.. ni tgh pikir nak buat biskut apa lak.. maybe biskut chocolate chips kerr..



Quote:
Ninie : Selamat Hari Raya juga..
ida isk : memang senang je biskut ni.. tu pasal saya buat..
ummirafeeq : tunggu....
Amy : i rasa u takde mood sebab dok jauh ngat... so mood nak raya tu tak sekuat kat msia ni...
fazizaid : buat sikit2 je... janji ada biskut buatan sendiri..
masriyah : hehe.. buat jgn tak buat.. sempat ke lagi..
cek de sam : tq..
yana : cubalah buat.. senang je..
gee : hehe... bak kata org... alah bisa tegal biasa..
auntie fliffy : syoknya dah ada kat maran..
Ana : dulu saya penah buat terlebih susu, tapi tak keras.. dia jadi mcm leper bila masak tu, sebab terlalu lembut... pelik gak kalau akak buat jadi keras... sama tak resepinya?? kalau sama, memang takkan keras, lagi lembut ada lerrr... biskut ni memang rapuh sgt, mudah hancur...
jeff : salam aidilfitri utk bro juga..
Nur : kayuh dah tak berapa laju dah ni... dah slow sikit..
mamasya : penah dgr biskut dahlia, tapi tak sure rupanya cam na... ooo.. sama yek cam biskut bunga cina??
Lee Lin : inila bunga cina nya.. hehehe..
MaDiHa : Selamat Hari Raya utk Madiha juga...
Abang : yelah tuuu... apa mimpi dok tinggal comment kat sini??
::: ReActivate ::: : a'ahh la.. lum mkn lagi camna tau sedap?? pose tak ni?? hehehe.. selamat hari raya utk awak juga... nanti jgn lupa beli kuih raya utk mak di kg..
kak kham : comei ke?? selamat hari raya juga..
hajar : Selamat Hari Raya utk hajar sekeluarga..
ibu husna : Selamat Hari Raya juga..
momi_d's a.k.a leen : saya org temerloh.. hubby org jengka 7.. memang dekatla.. so tak berebut nak balik mana sebab dua2 pun dekat...dlm one day pun blh beraya dua2 tmpt..
azma : hehe.. kita pun suka.. semperit & bunga cina ni lain sikit je bhnnya...


Friday, 5-Oct-2007 12:30 Email | Share | | Bookmark
Biskut Raya #2... * Biskut Almond London *

Ni baru sikit letak coklat, byk lagi yg blm buat tu..
Seperti yg dijanjikan ni la biskut Almond London yg dah siap (kalau ikutkan blm habis lagi, baru dpt 1 balang yg berisi coklat)... Aku buat biskut ni hari rabu, after subuh sampaila mlm.. Kalau buat terus menerus, takdela lama ngat, tapi aku ni dgn 3 heroes kat umah, so byk kali la kena berenti.. buat susu la.. suap makan laa.. tu blm masuk diorg gaduh lagi, nak kena leraikan... hmmm...mcm2 hal...

Altogether aku dpt buat 522biji.. haaaaa.. lenguh bdn aku ni..buat byk nipun ada sebabnya... buat utk makcik aku yg order sebanyak 300bj.. kalau ikutkan, aku tak plan pun nak jual2 ni, aku ni kira bidan terjun la... sebenarnya makcik aku tu order kat mak aku (mak aku ni memang specialized dlm Almond London, tiap thn pun amik order), cuma thn ni mak aku tak berapa sihat lak, tapi order org lain mak aku dah cancel awal2... kira mmg tak buat la utk diorg.... cuma yg makcik aku ni je dia nak gak aku buatkan... kalau ikutkan, aku punyala malas, tapi dia dah merayu2 mintak tlg gak kat aku.. nak tak nak, aku buatlaaa.. itula cerita di sebalik Almond Londonku ini.. aku ni, kalau ada geng, nak je amik order byk2... memang seronok gak bila fikir $$$ yg masuk.. tapi tu laaa.... kalau buat sesorang, tu yg malas je rasa...




Quote:
marlin : nampak menggiurkan?? hehehe.... tula kalau buat kuih ada bdk2... memang jadi lambat.. nipun anak2 saya kira dah besar gakla.. kalau ada baby, terus tak buat lerr...
ummirafeeq : 10,000bj?? mak aiii.. byknya... kalau u tolong buat, blh aje..
MaDiHa : saya jual RM19 utk 50bj.. naper?? nak order ke?? hehehe.. jauhla madiha.. kalau dekat, blh aje... thn dpn ingat nak biz gakla..
mamasya : sama la mama.. saya masa buat ni, dok cakap sesoranfg, bila nak siap ni?? padahal badam dah luak, adunan tak luak2 gak..
Ain : biskut ni rasanya peberet smua org kot.. mana2 umah pun mesti ad biskut ni...
jeff : sama lerr... tu pasal saya sorok bila dah buat... nanti ada yg habis sblm raya...tak sempat nak hidang kat org yg dtg..
Nur : mestila nur... nak kejar masa.. kena kayuh laju2.. nanti dah sibuk nak kemas umah lak..
Ana : memang betul tu kak ana.. dlm byk2 biskut, yg ni la kena buat extra... bukan apa, nak mkn sendiri gak... mana blh hidang kat org aje..
masriyah : a'ah la.. kita ni mcm berjanji la pulak...
ida isk : betul tu.. leceh bab nak isi coklat nya... bab mkn, kejap je habis..
gee : buat byk sebab org order.. tu pun tak amik order betul2.. tgkla thn dpn, mungkin nak biz gak...
Sabrina : biar betul sab... 50bj = RM26?? mahal nya!!! saya jual pun dlm RM38 utk 100bj... kalau 50bj, baru RM19...
Along : ok gak tu.. along kuar modal, kitorg buat... untung kita share..
azma : camna blh lupa beli biskut peberet ni?? hehehe.... fikir apa tu...


Thursday, 4-Oct-2007 12:30 Email | Share | | Bookmark
Biskut Raya #1... * Biskut Buah Kana *

Apa ni??? Nila biskut buah kana..
Simpan utk hari raya.. aku rasa mlm ni dah cekup sikit kot..
Semalam aku start buat kuih raya.. 1st biskut yg aku buat Almond London.. tapi tak blh nak tepek kat sini lagi sebab coklat blm isi.. buat biskut je dulu.. cerita ceriti di sebaliknya akan aku tulis dlm next entry.. ni aku tepek dulu biskut yg aku buat pagi tadi... kira ni 2nd biskut yg aku buatla..siap buat semua kul 11am tadi.. ni yg blh nak online... biskut ni memang biskut yg mak aku selalu buat masa aku kecik2 sampaila aku dh besor panjang.. dulu2, masa aku keje, aku bg duit kat mak, dia pun buatla biskut raya utk aku.. semenjak aku dah berenti keje ni, aku pun cuba2 beranikan diri buat biskut sendiri.. kira ni tahun kedua aku try buat biskut raya sendiri.. memang syok & bangga gak sebab buat sendiri kan... ok lah malas nak bebel panjang, nanti jemu lak...



Quote:
MaDiHa : biskut ni senang je nak buat.. tu yg rajin.. rasa pun sedap... tapi ada gak yg tak tau namanya..
marlin : kenapa main jeling2 je...try la mkn.. sedap...tak tau lagi nak buat berapa jenis, tapi rasanya tak byk..
sham : tgk kat fp awak, saya dah ajar kat situ..
Nur : rasa koko... sedap... nak pulak ada inti jem strawberry kat tgh2 tu...
masriyah : ya, memang sedap.. tu pasal saya buat..
auntie fliffy : nak tapaukan, blh.. tupun kalau kita jumpa... fliffy, tak sempat nak YM lagi laaa.. lepas2 raya kot.. now ni bz bangat dong!!!
mamasya : saya rasa biskut ni tergolong dlm kategori biskut traditional... jarang jumpa, saya je yg rajin buat...
Sabrina : ala sab.. dulu2 pun saya tak reti gak bab baking ni... tapi bila dah try & menjadi, seronok la pulak... cuma kalau nak try jgn buat yg susah2 dulu, try yg simple 1st.. dah ok, barula naiktarafkan percubaan tu pd yg susah sket.. malaysia boleh, sab pun mesti boleh!!!
Sue : sue ni.. sempat lagi nak sibuk2 kat dapur buat biskut... jaga kesihatan awak & baby tu... nanti dah merdeka, buatla apa jeee...
jeff : biskut org dulu2... tapi saya tetap suka sebab sedap... sohla wife bro buat lak..
azma : azma.. dulu2 masa keje pun i tak buat sendiri gak... semenjak dua menjak ni aje.. bila dah menjadi, seronok la pulak.. tu yg tak sabar nak tunggu raya, nak buat sendiri..
Mama Nurin Fatini : mungkin la kot kuih org pahang.. aku pun tak sure... mak aiii surya.. rajin ko, dlm keje2 tu, buat 2 jenis biskut dlm sehari.. aku yg tak keje ni buat sejenis pun dah lenguh2 bdn..
Lee Lin : hehe...
ibu husna : cubala buat.. senang aje..
Ana : a'ahh... ni biskut org dulu2.. resepi peanut butter tu saya ada.. mak pun rajin gak buat, tapi saya malas sebab byk ngat bhn2 nya.. camna nak bagi kat akak?? bgla email add akak kat saya, blh saya email...
mamaAMSYAR : buat biskut kalau ada anak kecik, memang susah sikit laaa.. saya ni dgn 3 heroes.. lagi laaa.. yg cepat pun jadi lambat. .


Saturday, 29-Sep-2007 06:01 Email | Share | | Bookmark
Jom kita tgk ni pulak...

.: Haziq :.
.: Rafiq :.
.: Taufiq :.
Sekarang ni masuk je mana2 fp, mesti tgk ada je meter ni... so, aku pun excited gakla nak try.. for fun la katakan... so, sesapa yg rasa nak try tu jom jenguk ke sini... cuba tgk anak2 anda ikut muka sapa?? anda @ pasangan anda??



Quote:
auntie fliffy : salam fliffy...ala fliffy saje je try bende ni.. bukan blh caya pun... padahal kalau tgk betul2, Rafiq & Taufiq ni tak ikut pun muka kitorg...
inaa : tu tandanya kena cepat2 dptkan sorang.. hehe...
ummirafeeq : in that case, kalau meter tunjuk muka rafeeq ikut ummi, confirm meter tu biol..
The Truth Moments :
mamasya : ala mama.. memang tak blh pakai pun.. saya sajela buat lagi sekali yg Haziq (guna d same pic), mula2 kata 5% ikut saya, pastu turun jadi 4%, last skali jadi 3% lak.. boley gitu??? nampak sgt tak blh pakai... (tapi try gak, hehe)
Sabrina : takpe sab... kalau ada rezeki, nanti sab buat la pulak..
korok : try.. jgn tak try...
marlin : ala, bende ni kan ikut luck aje.. kalau kebetulan dah muka anak tu ikut mak, pastu meter pun cakap d same thing, tu yg org syok sgt tu... wah... muka awak ala2 amisha patel... hehehe.. saya punya lagi la lawak, meter tu kata mcm si Scully (x-file tu)... punyala jauh panggang dari api...
OnFarisha : yup.. besar kemungkinan cam tu laaa...
mama @nis : cubala try test lak.. bila lagi kan..
Ana : tu la kak ana... mmg ramai pun yg kata muka saya dgn hubby ada iras.. ada tu yg ingat kitorg adik-beradik...
Ain : mmg tak caya pun.. saje nak tgk.. meter ni pun biol gak..
Lee Lin : nak buat camna... konon2 nak tgk genetik sapa lagi kuat la ni...
sofu : saje je try.. ni kes tak nak bg fp bersawang..
Nur : u're welcome nur... betul cakap nur tu, ktiatgk pun dah blh nampak.. ni konon2 nak tgk meter ni terror ke tak... conclusionnya tak berapa terror..
ida isk : saje suka2..
MaDiHa : cuba try test tgk...
MuMMy NiNi : memang betul tu.. bila kita tukar gambar, lain lak result...psstt... ada 3 heroes memang penat...
momi_d's a.k.a leen : bila lagi nak try, upload je gambo2 yg ada tuhh.. tgk daniel muka sapa lak..
jeff : ehh.. bro pun interested...
auntie fliffy : bz buat biskut raya lerrr.. tak gi mana pun...
ibu husna : tula, meter ni bukan blh pakai ngat.... kekadang kira rasa seibijk muka kita, tapi letaknya 2% aje...ikut suka dia jeeee...


[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net